Àrea de Joventut

Les persones joves

La joventut és una etapa plena de la vida, definida en positiu a partir de l’autonomia individual i del desig de multiplicar experiències vitals. Aquesta etapa nova s’ha constituït a partir del benestar, l’allargament del període d’estudis i l’endarreriment de l’emancipació.
La joventut és una etapa de transició que consisteix en el pas de la infantesa a la vida adulta. Quan les persones neixen, la dependència respecte a les adultes és total. «Fer-se gran» és un procés d’adquisició d’autonomia, plasmat en la maduració biològica i psicològica, però també en l’adquisició dels recursos formatius, laborals, domiciliaris i econòmics que permeten aquesta autonomia.
La joventut és una etapa de ciutadania, en què les persones adquireixen i posen en pràctica els drets i deures socials. La joventut no es defineix com allò que no és, sinó com allò que és: el procés a través del qual cada persona defineix el seu projecte vital dins el context social.

Missió de l’Àrea de joventut

Es proposa una missió que ha de ser fruit del consens social, institucional i polític. Aquesta es fonamenta en dos pilars:

– Facilitar el desenvolupament del projecte de vida del jovent atenent la diversitat de formes i models de vida. És a dir, consolidar i fer efectius els drets bàsics de les persones joves i garantir les condicions que en permeten la qualitat de vida, tenint en compte les dificultats específiques pròpies de l’etapa juvenil.
– Apoderar la persona jove com a agent de canvi social, impulsant el seu paper actiu com a ciutadania en el conjunt de la societat, oferint espais per a la participació en la presa de decisions, així com oportunitats per donar rellevància a la seva visió del món.

Les polítiques de joventut han de promoure el paper actiu i constructor del jovent, més enllà de ser persones receptores o usuàries de polítiques, amb l’objectiu de generar i construir canvis en el nostre entorn.

El Casal Municipal de Joves d’Esporles

Els equipaments o espais juvenils suposen un valor afegit important a la implementació adequada de les polítiques de joventut ja que, si es fan pensant en les necessitats i les demandes del jovent, són els instruments que més ajuden a potenciar l’experimentació i la capacitat creativa.

Les funcions clau que ha de tenir qualsevol equipament juvenil són les següents:

• Espai de relació: l’equipament pretén esdevenir l’espai de referència del jovent, ser un punt de trobada natural i generar un espai de relació i cohesió social, on s’englobin totes aquelles accions que tenen a veure amb el desenvolupament comunitari i local de tot el municipi i amb la pròpia dinamització juvenil.
• Espai de recursos: l’equipament disposa d’eines i de recursos que contribueixin a donar oportunitats a tot el jovent. Així, es pretén garantir, mitjançant la informació, l’orientació i la mediació, el foment de l’emancipació juvenil.
• Espai de participació: l’espai de participació juga un paper rellevant i fa referència a la metodologia de treball que s’hi ha d’emprar. Es promou una cultura participativa i una educació per al diàleg i la transformació social. En l’equipament juvenil s’hi duen a terme les accions adreçades a fomentar l’associacionisme juvenil, a promoure la participació juvenil en tot allò que els afecta, així com a canalitzar les iniciatives juvenils i donar-hi suport. D’altra banda, l’equipament funciona com a espai de relació entre l’Administració i el jovent, creant canals estables i sòlids que garanteixin la interlocució entre ambdues parts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s